In Skriezelân is het in het voorjaar tijd voor de Kemphaan! De mannelijke vogel kent vele prachtige varianten in de baltstijd. Ze hebben dan een opvallende kraag en oorpluimen en zijn zeer divers in kleur en tekening. In deze tijd De kleinere vrouwtjes zijn licht- of donkerbruin en hebben oranje poten.
Mannetjes baltsen op gemeenschappelijke baltsplaatsen (‘leks’), waar ze schijngevechten uitvoeren. Diverse kleurtypen hebben verschillende rollen op de lek.
Het is elk jaar weer een gok wanneer de mannetjes zich in een groep verzamelen in Skriezelân. Dit jaar pakte deze gok erg goed uit. Ik was er op 30 april en 9 mei. En op beide datum was er een groep van ca. 50 mannetjes. De eerste dag waren er nog ongeveer evenveel vrouwtjes aanwezig en de tweede dag al een stuk minder omdat de anderen al verder waren getrokken.
En het mooiste was dat ze tegen de middag steeds dichter bij kwamen. Ze waren zo druk bezig met hun schijngevechten dat ze alleen oog hadden voor elkaar. Dus kwamen ze tot op 25-30 meter van de lens. Maar dan nog….ze zijn ongelofelijk beweeglijk en draaien om elkaar heen. En dus moeilijk te fotograferen. Dus is het wachten op het moment dat een exemplaar zich zo opstelt dat hij kan worden gefotografeerd.
Hoe dan ook, het schouwspel, de kleuren en het gedrag van de kemphanen is adembenemend mooi. Af en toe achterover leunen en genieten is dan ook verplicht!